Waarbij helpen wij onze opdrachtgevers?
- Teams inzetten als speerpunt bij organisatieverandering en innovatie
- Een nieuw (project) team vormen en voortvarend opstarten
- Ontwikkeling van teams versnellen (forming> storming> norming> performing)
- De stap maken naar resultaatverantwoordelijke en teams met hoog team-leervermogen t.b.v. continu verbeteren of radicaal innoveren
- Team-skills ontwikkelen, zoals elkaar eerder en makkelijker aanspreken, snelle gezamenlijke idee uitwisseling en besluitvorming.
- Samenwerking tussen teams verbeteren
- Individuele kwaliteiten in teams beter benutten (Belbin)
Wij zijn als de voetbalcoach, die de aanvoerder en zijn team helpt om het samenspel te verbeteren en af te stemmen op de omstandigheden.
Wij helpen teamleiders en hun teams bij het kweken van samenspel om kennis en kunde in organisaties beter te benutten en te laten groeien.
Hoe werken wij?
Onze aanpak is gebaseerd op:
- training & oefening met concrete opgaven en uitdagingen van de teams in hun eigen werk
- ontwikkeling door uitproberen en reflecteren
- afwisseling van inspanning en ontspanning
Bij de ontwikkeling van onze aanpak wordt zowel wetenschappelijk onderzoek, als ook onze ervaring in de praktijk benut. Zo versterken we onze aanpak continu aan de hand van de nieuwste inzichten. We maken ook gebruik van games en apps (appstore: everestmanager) om het hier en nu teamgedrag te observeren en gewenst gedrag te trainen..We maken gebruik van diverse gevalideerde meetinstrumenten om de vooruitgang te kunnen monitoren.
Onze teamcoaching wordt altijd afgestemd op uw specifieke team(s) en organisatie in de vorm van een op maat gemaakt TeamLab. Het kan immers soms zo zijn dat het het samenspel binnen teams wel goed loopt, maar juist het samenspel tussen verschillende teams bepalend is voor de prestaties (denk aan de multi-team project situatie) en dat het daar juist schuurt.
TeamLab: leer- en experimenteercontext
De trajecten die we ontwerpen noemen we TeamLab’s, verwijzend naar een laboratorium omgeving waarin team-skills worden uitgeprobeerd, resultaten gemeten en geïmplementeerd. Kenmerkend voor al onze Teamlab’s is:
- een intake en diagnose van de organisatiebehoefte (gratis)
- de ontwikkeling van een voorstel voor een passend TeamLab (gratis)
- een start-up van het TeamLab van een dag zo mogelijk met alle betrokkenen, Essentieel onderdeel bij de start-up is het trainen van gezamenlijk leervermogen! Samen kunnen leren van fouten, reflecteren op eigen aanpak, veronderstellen waar verbetering of vernieuwing gewenst is en experimenteren is van belang voor elk team om scherp te blijven, en van levensbelang voor innovatieteams.
- gevolgd door een overeengekomen periode met just-in-time interventies in het team (of de teams).
- de brede focus van een TeamLab is altijd gericht op:
– het team (of de teams), door teamcoaching
– de teamleider, door individuele coaching en/of intervisie tussen teamleiders
– HR, door advisering m.b.t. teambased organiseren
De tarieven van onze begeleiding bestaat meestal uit een dag start-up, gevolgd door een vooraf overeengekomen hoeveelheid uren per maand voor interventies en begeleiding tegen uurtarief. Deze periode varieert tussen de 4 en 6 maanden en is qua tijdsbesteding zeer afhankelijk van de omvang van de teams.
Wat we willen bereiken is dat:
- de teams leren ‘leren’ om hun onderlinge samenspel zelf optimaliseren.
- als gevolg hiervan, ze zelf problemen eerder signaleren.
- hun oplossings- en aanpassingsvermogen groeit doordat ze de diversiteit in het team benutten.
- het prestatievermogen van teams, als gevolg hiervan, zichtbaar beter wordt;
- teamleiders leren om deze ontwikkeling zelf in gang te zetten en blijvend te stimuleren.
Teamproblemen en samenwerkingsproblemen
We hebben veel mensen laten terugkijken naar hun ervaringen met moeizame samenwerking in of tussen teams. Daaruit komt naar voren dat de oorzaak vaak ligt bij: